środa, 4 czerwca 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na doradę
przepis na doradę - tekst jest OK
Znazlazłem także przepis na doradę
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: dorada pieczona przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Na temat przepis na doradę to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz