poniedziałek, 16 czerwca 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog z przepisami
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: fotografia kulinarna blog - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Podobny temat również fotografia kulinarna blog
Jeśli mowa o fotografia kulinarna to wspomnę też o innych źródłach.
W temacie przepisy blog warto poczytać również pozostałe informacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz